piątek, 18 lipca 2014

syrop glukozowy, glukozowo-fruktozowy, fruktozowy, syrop skrobiowy,

Czemu ten składnik jako pierwszy?
Każdy kto mnie zna wie, że walczę z nim od dłuższego czasu ^_^
tzn. nie jem go w niczym poza lodami (tylko raz spotkałam się z lodami nie zawierającymi syropu)
Co jest w nim tak koszmarnego, że unikam go niemal jak ognia?
Ponieważ odpowiada za 'nieuzasadnione tycie'
Ile osób starając się schudnąć naprawdę, ogranicza jedzenie, stara się jeść 'zdrowe' rzeczy ale i tak nie chudnie?
Ta mała podstępna bestyja sprawia, że walka z nadprogramowymi kilogramami staje się koszmarem (osobiście po odstawieniu go, bez zmiany diety,upodobań żywieniowych (przekąski o północy ^_^) itp.schudłam 3 kg 'od tak, bez niczego'

hmm
to może teraz pokrótce co to jest:
jak mówi wikipedia:
syrop glukozowy to oczyszczony i zagęszczony wodny roztwór cukrów prostych (glukozy i fruktozy), będący wynikiem hydrolizy węglowodanów.
Za podstawową roślinkę z której się go otrzymuje uchodzi kukurydza ale nie dajcie się zwieść. Uzyskiwany ze skrobi (stąd też nazwa syrop skrobiowy) może być też uzyskany z ziemniaków lub pszenicy. (już widziałam na opakowaniach nazwę syrop ziemniaczany)

Wśród jego strasznych właściwości wymienia się:
- tycie i chroniczną otyłość-
     nawet w niewielka ilość sprawia, że organizm spieszy się produkować tkankę tłuszczową. Dlaczego? Ponieważ organizm człowieka w całości przetwarza go na trójglicerydy następnie zamieniane właśnie na kochaną tkankę tłuszczową. Rodzaj surowca z którego jest pozyskiwany nie zmienia tego działania :(
- potęguje apetyt.
     Jadłaś/eś, ale wciąż byłeś głodny? masz już jeden z czynników za to odpowiedzialnych :D
- powoduje hipoglikemię (reaktywną- czyli będącą reakcją na bodźce zewnętrzne)- spadek glukozy we krwi, wzrost insuliny-> skutkiem takich długotrwałych reakcji może być cukrzyca typu 2,a potem zaćmę cukrzycową
- powoduje spadek wrażliwości na leptynę
     (nie pytajcie mnie co to :P też potrzebowałam do tego wujka googl)
- hamuje wytwarzanie ATP (taki koenzym ważny dla biologii komórek)
- ponoć zwiększa możliwość wystąpienia zespołu jelita drażliwego

Teraz pewnie zastanawiacie się skoro to takie złe to czemu tak chętnie jest wykorzystywane?
ehhh...
powód prosty- taki syrop jest efektywny
a o to jego działania:
hamuje krystalizacje cukru (w przemyśle spożywczym przydatne, jest stabilny chemicznie i temperaturowo, obniża punkt zamarzania produktu, ładnie się karmelizuje (ot tańszy karmel lub miodek), dobrze się rozpuszcza (poco się męczyć z cukrem czy miodem), można stopniować jego słodycz i lepkość, ma delikatny smak (po pewnym czasie niejedzenia produktów z nim, można go wyczuć- serio :D ),
Dla przetwórcy to byłoby za mało prawda? ułatwia życie ale...
Niestety nas syrop ma też inne, bardziej SPEKTAKULARNE właściwości, mianowicie:
- mają korzystny wpływ na strukturę i konsystencję produktów
- niestety utrwalają i uwypuklają walory smakowe, barwę oraz aromat,
- nadają ładnego połysku (produkt, aż prosi się o złapanie)
- masa cukiernicza jest na nim bardziej plastyczna :( a do tego łatwiej 'smarowalna' i ma lepszą przyczepność
- zwiększa puszystość [szkoda że nie działa tak na włosy ;) ], gładkość mas- sprawia, że są bardziej kremowe
- ciasta i pieczywo dłużej zachowują wilgotność
- zwiększa trwałość produktów

Serio sami chętniej sięgniecie po taki 'ładny' produkt

hmm..
to może teraz w czym go znajdziemy?
WE WSZYSTKIM
wędliny, jogurty, dżemy, słodycze, pieczywo, rzeczy na odchudzanie- tak trochę ironicznie ale niestety prawdziwe
przykłady?
parówki Berlinki,
ktoś się odchudza? niech nie sięga po płatki fitness od Nestle - niestety zanim zaczęłam patrzeć na skład przez rok? katowałam się nimi, oczywiście bez efektów, a wtedy jeszcze miałam zacięcie na trzymanie diety,
chleb,
poszperajcie sami na półkach i poszukajcie czegoś bez niego- serio może być zabawnie

a teraz mini rysunek znaleziony w necie :D


a właśnie, jeszcze wszystkie nazwy pod którymi występuje (ja się z nimi spotkałam na produktach):
syrop glukozowy
syrop glukozowo- fruktozowy
syrop fruktozowy
syrop skrobiowy
syrop cukru inwertowanego
syrop z sacharozy

Jeśli nie możesz omijać go szerokim łukiem (przyznaję, że jest to ciężkie) przynajmniej staraj się go ograniczyć do minimum.
:*

9 komentarzy:

  1. Cześć. Mylisz niestety pojęcia. Syrop glukozowy i syrop glukozowo-fruktozowy to dwie zupełnie różne substancje. Syrop glukozowy pozyskiwany jest z skrobii i maltozy, podczas gdy w syropie glukozowo-fruktozowym przeważa fruktoza pozyskiwana z kukurydzy. Podstawową różnicą jest to, że syrop glukozowy jest metabolizowany w całym organiźmie, podczas gdy fruktoza (składnik glukozowo-fruktozowego) głównie w wątrobie, gdzie przekształcana jest w tłuszcz. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjaśniajac:
      syrop glukozowy powstaje w wyniku hydrolizy skrobi po użyciu enzymu ulega przekształceniu w syrop glukozowo- fruktozowy

      zarówno syrop glukozowy jak i fruktozowy powstaja z ziemniaków, przenicy LUB kukurydzy (to odpowiedni enzym sprawia, że syrop glukozowy zamienia się w fruktozowy)

      nigdzie NIE pisałam gdzie zostaje rozłożony syrop- podałam tylko efekt- w obu wypadkach identyczny- 'puchnięte' tycie (przyznaję, że nawet nie wiedziałam ^_^ człowiek uczy się przez całe życie)

      producenci używaja tych nazw zamiennie więc i ja ich tak używam

      (polecam ponowne DOKŁADNE przeczytanie posta ^_^ )

      uprzedzajac dalsze pytania skąd takie a nie inne informacje
      jestem hipoglikemikiem, mam brata cukrzyka - biorąc pod uwagę brak kompetencji większosci dietetyków i części diabetologów uczyłam się na doświadczeniach moich i brata zagłebiajac jednocześnie wiedzę o składnikach i produktach :D

      Usuń
    2. producenci nie używają ich zamiennie (nie moga) - prawo kodyfikuje użycie konkretnych nazw dla danych produktów: syrop glukozowy (glukoza, maltoza), syrop glukozowo-fruktozowy (przewaga glukozy) i fruktozowo-glukozowy (przewaga fruktozy). Jeśli będziemy chcieli kupić takie syropy bezpośrednio od producenta każdorazowo mamy mozliwość wyboru który z syropów chcemy, i jakie mają być w syropie proporcje.
      Oczywiście żadna z tych substancji w nadmiarze nie jest zdrowa (jak i ogólnie - wszystko w nadmiarze), jednak w większości przypadków glukoza jest dla nas bezpieczniejsza. Osobiście, przy dużej aktywności fizycznej nie unikam syropu glukozowego, podobnie jak samej fruktozy w przypadku jedzenia w formie owoców, natomiast produkty z syropem glukozowo-fruktozowym u mnie zupełnie wypadły z diety i faktycznie zauważyłem efekt w postaci obniżenia % tkanki tłuszczowej mimo tej samej ilości kalorii którą spożywam ;-)

      Usuń
  2. syrop glukozowy to NIE glukoza, i trzeba ja inaczej oznaczyć w produktach tak glukoza jest zdrowsza
    a syrop fruktozowy to NIE fruktoza
    tak glukoza jest zdrowsza od syropu, a fruktoza od glukozy
    glukoza jest wyznacznikiem glikemiki (na niej bada się poziom cukru i insuliny we krwi na sile)

    kupujac samemu syrop można wybrać jaki się chce (kto chce to kupować??)
    ale producenci w produktach używaja tego zamiennie- spowodu jednej grupy E

    ważniejsza od kalorycznosci jest glikemiczność produktu

    co do substancji słodzących dopuszczonych:
    Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r:
    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:295:0001:0177:PL:PDF

    a i jeszcze przy ćwiczeniach syropy są bardziej zwodnicze (to tak od serca)
    przy wysiłku szybciej spada poziom cukru we krwi, co potęguje działanie syropów (nawet nie hipoglikemikom zdaża się dlatego słabnąć) dlatego osobiście nie rozumiem energetyków na nich (na glukozie zreszta też chyba że w wypadku krótkich intensywnych wysiłków, wiedząc, że potem się coś zje)
    oczywiście w pewnym stopniu wspomoże to budowę masy mięśniowej ale jakim kosztem?

    OdpowiedzUsuń
  3. Może podasz (na forum lub na e-maila) produkty, które NIE zawierają tego syropu, chętnie skorzystam, bo również staram się go unikać - choć to wcale nie takie proste (mój e-mail kowalskaedyta12@o2.pl)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobrze, spróbuję zrobić taką listę ale dopiero po 4.05 ^_^
      ponieważ troszkę to zajmie

      Usuń
  4. Cyt.:".schudłam 3 kg 'od tak, bez niczego'

    Mówi się i pisze 'oT tak' ,a nie "od tak".

    "Ot" i "od" to dwa różne słowa

    OdpowiedzUsuń
  5. 34 year old Executive Secretary Sigismond Baines, hailing from Mount Albert enjoys watching movies like Analyze This and Dance. Took a trip to Rock Art of the Mediterranean Basin on the Iberian Peninsula and drives a Jaguar E2A. przekieruj do tych gosci

    OdpowiedzUsuń